Muğla'dan karayolu ile Marmaris'e doğru giderken Sakar Tepesine tatlı bir tırmanışınız başlar. Bu tırmanışın ardından Gökova Körfezi'ne ve Ovası'na doğru kıvrıla kıvrıla bir inişe başlarız ki hemen ilk kıvrımda durup bu eşsiz güzelliği durup seyretmek istersiniz. Yüzünüze vuran rüzgarı doyasıya hissetmek Sakar Dağı'nın size bir armağanıdır.
Tepeden aşağıya doğru yani Gökova'nın kalbine doğru inerken hemen bir yol sapar sağa doğru Akyaka levhasıyla birlikte. Bu yol sizi ormanın içinden denizin seyrini kendinizi daha da kaptırarak beldenin merkezine getirir. Oracıkta kendinden emin bir şekilde; kucağını Gökova Körfezi'ne açmış, dirseğini bütün ahengiyle kos koca bir ovaya yaslamış ve sırtını da o Sakar Dağı'nın endamına güvenircesine yaslayan Akyaka Beldesi. Evet orası sizin doğasıyla, ortamıyla, huzuruyla ve hepsi birbirinden çekisi güzellikteki ahşap işlemeli evleriyle hayalinizdeki cennetiniz.
1971 yılında muhtarlık ve 1992 yılında belediyelik olmuştur. Şu anda Akyaka'da tarım ile uğraşan çok az olmasına rağmen toprakları sulak ve verimlidir. Önceleri geçimleri çiftçilik ve hayvancılık olan yerli halk son 30 yılda hızlı bir şekilde gelişen turizm ile sektör değiştirmişlerdir.
Akyaka da mimari diğer yerlere nazaran görülmesi değer bir yapıya sahiptir. Bitişik yapılaşma olmayan, Ula nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka'ya has bir sentez oluşturulmuştur. Doğal güzelliğe zıtlık yaratmayan içinde ve dışında ahşap işlemeleri bol, yöreye özgü Muğla Bacalarıyla iki katlı çiçekli bahçeleriyle evler inşa edilmiştir. 1983 senesinde AĞAHAN Mimarlık ödülünü; mimarlık eğitimi olmamasına karşın kendi yaptığı ve geleneksel mimariyi taşıyan eviyle Nail ÇAKIRHAN sahip olmuştur.
Tarım arazisi, zeytinlik alanları harici Akyaka'nın etrafı gür ve sık çam ormanları ile çevrilidir. Deniz ve orman iç içe girmiş doğal bir güzellik oluşturuyor. Hatta o kadar ki çam ağaçlarının denizin üzerine uzanan dallarından kendini denize bırakanları bile görebilirsiniz. Yürüyüş yapabileceğiniz alanlar, fotoğraf arşivinize ekleyebileceğiniz kareler, günlük geziler, su sporları, balık avcılığı, dalgıçlık, Kitesurf, piknik alanları ve balık restoranları ile size çeşitli zengin imkanlar sunar.
Akyaka genelde yaz aylarında yoğunluk yaşar okulların tatil olmasıyla bu yoğunluk daha da artar, özellikle hafta sonları yerli halkında buna katılmasıyla hat safhaya ulaşır. Akyaka'nın yaz başı ve sonu gayet sessiz ve sakin geçer kafa dinlemek ve stres atmak isteyenler için biçilmiş kaftandır. Genelde orta yaş ve üstü beldemizi ziyaret eder. Ancak gene de kendi çapında bir hareketliliği vardır. Daha fazla hareketlilik ve eğlence isteyenler 30 km uzaklıkta olan Marmaris'i değerlendirebilirler. Akyaka'da birçok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Günlük hepsi taze ve köy üretimi sebze pazarı, balık restoranları, aperatif atıştırabileceğiniz ekonomik lokantalar, zengin çeşitleriyle marketler, PTT, oteller, pansiyonlar, beldede yaygın olan apartlar, orman kampı, terzisi, camcısı, kasabı, hırdavatçısı ile hizmetinizde. Ancak şunu unutmamak gerekir ki beldede banka yok. Konaklamada büyük oteller haricinde pek yaygın olmasa da alışverişlerinizde ve restoranlarda kredi kartı kullanabilirsiniz. Para ihtiyacınız için her yarım saatte hareket eden dolmuşlarla Muğla'ya gidip gelebilirsiniz.
Akyaka'nın havası fazla nemli olmadığından sıkıcı değildir. Beldede halk dilinde Deli Mehmet dediğimiz 10-15 günde akşamları tozu toprağı birbirine katıp serinleten rüzgarı vardır. 9 aya yakın bir dönem güneşli ve sıcak geçer, hatta güneşli kış günleri sobaya ihtiyacınız dahi olmaz. Akyaka'da alternatif olarak gidip görebileceğiniz deniziyle, sahiliyle, ormanıyla ve güzel bir Kadın Azmağı (su kaynağı) ile birçok doğal güzellik var. Ayrıca kuşlarla ilgileniyorsanız zengin bir nüfus ve çeşitliliğe sahip kuşları özellikle sabahın erken saatlerinde doyasıya gözlemleyebilirsiniz.
Hepsinin birbirilerinden güzellikleri ve insana yaşattığı duygular farklı. Akyaka'da aileye ve bireysel olarak konaklama imkanları oldukça geniş ve elverişli. Tabii ki önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Genelde aileler geniş apartları, çiftler ise pansiyonları tercih etmekteler. Pansiyon ve oteller kahvaltı dahil fiyatları olmakla birlikte apartlarda mutfak sistemi kurulmuş olup kendi yemeğinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun yanında beldede yüzme havuzlu lüks villalarda bulabilmeniz mümkündür.
DOĞAL GÜZELLİKLERİ, TARİHİ DOKUSU VE KENDİNE ÖZEL MİMARİSİYLE EŞSİZ BİR TATİL CENNETİ:
AKYAKA Akyaka’ya Muğla’dan geliyorsanız, cenneti görmeye hazır olun. Deniz seviyesinden 671 metre yükseklikteki Sakar geçidinden, çam ormanları arasından dönerek aşağı inerken sürprizlere hazır olun. Bir yanda rengarenk güzelliğiyle Gökova ovası, bir yanda mavi yolculuğun değişmez adresi Gökova Körfezi tüm muhteşemliği ile serilecek gözlerinizin önüne. Yanınızda yörenizde yemyeşil çam ormanları, gözünüzün alabildiğine Gökova körfezinin dantel gibi işlenmiş koyları. Dağları geride bırakır bırakmaz hemen sağa dönüldüğünde Gökova sahilinde yer alan gerçek bir tatil cennetine, Akyaka’ya varacaksınız.
Doğal güzelliklerinin yanında, binlerce yıldır Güney Batı Anadolu’da yaşayan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi dokusu, değişik mimarisi, denizden her daim esen ılık meltem rüzgarları büyüleyecek sizi. Sırtını yasladığı dağların eteğinde Gökova Ovası ile kucaklaşarak Gökova Körfezi ile buluşan Akyaka, bu konumu ile mutlaka görülmesi gereken bir huzur sığınağı.
Mimarisi son derece özellikli. Akyaka evlerinin her biri diğerinden güzel bahçelere sahip. Begonvillerin sarmaladığı bu şirin evler dantel gibi işlenmiş ahşap oymalarla süslü. Akyaka evlerinin mimari tarzı Ulalı Sanatçı Nail Çakırhan’a ait. Ula'nın eski evlerini örnek alarak, Akyaka’da bu mimari özellikteki ilk evi kendine yaptı ve bu çalışmasıyla ödül aldı. Doğayla uyum içinde yaşam süren ve Akyaka’nın en büyük özelliklerinden biri olan bu şirin evlerde kendinizi bir masal diyarında hissetmeniz işten bile değil.
Akyaka’nın hemen yanı başından ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek Gökova Körfezi’ne akan Kadın Azmağı doğal bir akvaryum gibi. Buraya yürüyerek veya teknelerle de ulaşıp, gezmeniz mümkün. Azmağın serinliği, şiirsel güzellikteki su altı bitki örtüsü, elinizle tutuverecekmiş hissine kapılacağınız balıkları, kaplumbağaları, üzerinde süzülen ördekleri ve sevimli su sumarları(lutra lutra) yörenin doğal dokusunu yaşatıyor. Azmak kenarında birbirinden güzel ve şirin çeşitli restoranlar bulunuyor. Sabah kahvaltısından başlayarak gece geç saatlere kadar hizmet veren bu restoranların tabii ki olmazsa olmazı deniz ürünleri. Burada benzersiz doğal güzellikler arasında Akdeniz ve Ege balıklarını tatmanın, ekmeğinizi azmaktaki balıklar ve ördeklerle paylaşmanın keyfine varacaksınız.
"Gökova" ovasının sazlıklarına gelen değişik türdeki göçmen kuşlar, leylekler, flamingolar ve pelikanlar size ömür boyu unutamayacağınız bir görsellik sunacak. Bu sazlıklar bahar aylarında kuş gözlemi yapan meraklıların akınına uğruyor. Akyaka'nın incecik, sapsarı ve tertemiz kumlu plajında sakin bir tatil günü geçirmeye niyetlendiyseniz kumsalın hemen arkasındaki çeşitli kafe ve restoranlardan yiyecek ve içeceğinizi temin edebilirsiniz. Sahilden itibaren 2 yüz metre sığlığı devam eden masmavi denizini kulaçlarken bir Akdeniz Fokuna rastlamanız ve birlikte yüzmeniz de mümkün. Bu plajın hemen yanında Orman içi dinlenme tesisleri ve biraz ilerisinde Akyaka’nın gözdesi Çınar plajında da bedeninizi Gökova Körfezi’nin masmavi sularına bırakabilirsiniz. Çınar plajının Akyaka ile arası yaklaşık 3 kilometre. Çınar plajı yolu takip edildiğinde Akbük Koyu’na oradan da Ören (Gereme Keramos)’a ulaşılabilir.
Akyaka’da her türlü su sporu, tarih ve doğayla kucak kucağa orman yürüyüşleri, kaya tırmanışları yapabilir, bisikletle çevreyi gezebilir, Kitesurf yapabilir, azmak sularında tatilinize kano heyecanını yaşayacağınız bir gün ekleyebilir, Cip Safari turlarıyla çevre köylerdeki yerel kültürü keşfedebilirsiniz. Günlük gezi teknelerinin düzenlediği turlarla da İncekum ve Sedir Adası'na gidip, Gökova Körfezi’nin unutulmaz güzelliklerini yaşamınıza katmayı sakın unutmayın.
Akyaka’da yemek yiyebileceğiniz, bazılarında geceleri canlı müzik de yapılan pek çok restoran mevcut. Yemekten sonra vakit geçirebileceğiniz kafe ve barlarda huzurlu bir gecenin keyfine varabilirsiniz. Açıkhava sinemasında film izlemek güzel bir alternatif olabilir. Renkli bir gece hayatı istiyorsanız Marmaris 30 kilometre uzaklıkta. Aracınız yoksa bile, araç kiralayabilir veya ulaşım için bir taksi tutabilirsiniz.
NEDEN AKYAKA?
Sırtını yemyeşil dağlara, eteklerini masmavi sulara yaymış sessiz, sakin, huzur dolu bir kasaba düşleyin. Yediğiniz içtiğiniz her şey yaşadığınız yörenin doğal ortamında, sağlıklı bir şekilde yetiştiriliyor. Çevre ve gürültü kirliliği yok. Ne yana baksanız yeşil, ne yana baksanız mavi, ne yana baksanız tarih. Etrafınızda gözü rahatsız eden bir yapılaşma yok. İşte burası AKYAKA… Eğer sessiz, sakin kalabalıktan uzak bir tatil istiyorsanız bu belde tam size göre. Bu huzuru, bu doğallığı korumak, bu sakinliğe sahip çıkmak için Akyaka Belediyesi ve Akyaka Kent Konseyi, Akyaka’nın Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (CittaSlow) üyeliği için çalışmalara başladı. Akyaka sessizliği ve sakinliği, sırtını yasladığı yemyeşil ormanlarla kaplı dağları, akvaryum niteliğinde azmakları, bu azmaklardaki benzersiz su altı florası, duru mavi denizi, Orman Kampı, bol suyu, tarihi dokusu, kendine has mimari özellikteki ahşap evleri, doğal yaşamın bir parçası olan su samurları, yılan balıkları, Akdeniz fokları, flamingoları ve leylekleri ile tercih edilen bir turizm cenneti. Çam ağaçlarının içindeki yollarda, Sakar dağının ilginç rotalarında uzun yürüyüşler yapıp, ciğerlerinizi temiz hava ile doldurun. Denizden sahile esen rüzgarı sayesinde uçurtma sörfü ve yelken yapmanın keyfini çıkarın. Hatta adalara kendi kullandığınız yelkenli ile gidin. Azmaklarda deniz kanosu ile gezin, kayalıklarda dağcılık heyecanını yaşayın. Bir tarihçi edasıyla antik kalıntıları inceleyin… Tüm bu keyiflerin, heyecanların bir arada yaşanabileceği tek cennet AKYAKA… Akyaka, güzel ve keyifli bir tatil geçirmek için tercih edilecek, alternatif turizm seçeneklerinin bol olduğu cennet turizm beldelerinden biri. Bir kuş gözlemcisiyseniz bahar aylarında azmakların sazlıklarında kuş türlerini inceleyebilir, balıkçı tekneleriyle balık avına çıkabilir, harika meltemine yelken açabilir, bisiklet meraklısıysanız Gökova’yı pedallarınızla keşfedebilir, doğanın ve tarihin sayfalarında kendinizi baş bir dünyanın kollarına bırakabilirsiniz. Bir yanda, ahşap oymacılığın harika işçiliği ve pembe begonvilleriyle, bahçeli, beyaz Akyaka Evleri, bir yanda tepeden tırnağa zengin bir tarihi kültürün kalıntılarına sahip İdyma Antik kenti. Azmak manzaralı ya da deniz manzaralı bir butik otelde, apartta ya da pansiyonda kalabilirsiniz, tercih sizin. Fakat başka hiçbir tatil beldesinde, Akyaka’da olduğu kadar kendinizi tarih veya masal kitaplarının sayfalarından süzülmüş, harikalar diyarında yaşayan bir kahraman olarak hissedemezsiniz. Tekne ile ulaşabileceğiniz Sedir Adası görülmeğe değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü. Akyaka gibi Ula ilçesi sınırları içinde ve Gökova Körfezinde yer alıyor. Sedir adasındaki antik kalıntılar görülmeye değer. Tarihi dokusu kadar adanın kuzey kısmında yer alan ve koruma altındaki kumsalı da çok özel. Bu kumlar jeolojik oluşumlar sonucu, özel biçimde oluşan kalker damlacıkları. Ege ve Akdeniz’de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası’nda görülüyor. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliğini bu kumlara borçlu olduğu söylenir. Bu nedenle adaya Kleopatra Adası da denir. Tarihte Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius’un bu adada buluştukları söylenir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.